„Túlélni a túlélhetetlent…”

Amikor az Artemisszió Alapítvány a fiatal tanulókkal együtt próbálja végiggondolni egy velük egykorú iskolás gyermek kényszerű útját saját hazájából egy idegen országba, természetesen igyekszik azoknak a borzalmaknak kibeszélését elkerülni, amelyeken a menekültek, háborús területekről érkezők sokszor keresztülmennek. Nagyon sok menekült olyan lelki sebeket, traumákat hordoz magában, amelyek feldolgozása szinte lehetetlen, s támasz, értő segítség nélkül egyre súlyosabb. A Cordelia Alapítvány pontosan ebben segít – túlélni a túlélhetetlent. Az alapítvány munkatársai befogadóállomásokon, menekültügyi örzőközpontokban, büntetés-végrehajtási intézetekben segítenek traumatizált embereknek, küzdve nyelvi akadályokkal, körülményekkel és az idővel.

Az idő nagyon fontos tényező munkájukban, ahogyan az állandóság és folyamatosság is, s pontosan ez a legnehezebb. Hiszen a menekültek legnagyobb része további vándorlásra kényszerül, ami szinte teljesen meggátolja egy folyamatos terápia lefolytatását, kliensek utánkövetését.

A Cordelia Alapítvány a Szervezett Erőszak Áldozataiért 1996-ban jött létre azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a Magyarországra érkező, kínzást vagy más súlyos traumát átélt menedékkérőknek, menekülteknek és családtagjaiknak pszichiátriai, pszichoterápiás, pszichológiai kezeléssel, pszicho-szociális tanácsadással. Az Alapítvány tevékenységének kezdeményezője dr. Hárdi Lilla pszichiáter, pszichoterapeuta, aki a szervezet orvos-igazgatója és felelős szakmai koordinátora. A Cordelia egy dániai koordinációban működő nemzetközi hálózat, az IRCT (International Rehabilitation and Research Council for Torture Victims – Kínzás Áldozatainak Nemzetközi Rehabilitációs és Kutató Tanácsa) akkreditált tagja. Közhasznú minősítéssel 1998 óta rendelkezünk. Magyarországon jelenleg az egyetlen olyan civil szervezet, amely e speciális célcsoport pszichés, szomatikus és szociális panaszait egy komplex szolgáltatásrendszeren keresztül kezeli. Olyan alapellátásnak minősülő, hiánypótló, közhasznú feladatokat végeznek, amelyek ellátása állami hatáskörben jelenleg nem megoldott.

Source: Civil Rádió FM 98