Ajánlások az interkulturális médiamegjelenéshez

Az Erasmus + felnőttoktatás által támogatott InclusionDes projekt célja volt megvizsgálni azt a folyamatot, amely lehetővé teszi migránsok részvételét a közösségi rádiózásban azon országokban, régiókban, ahol a projektben részvevő partnerek működnek (Írország, Franciaország, Németország, Magyarország és Spanyolország). A vizsgálat eredményeit és a közösségi rádiók számára legjobb gyakorlati útmutatásokat fel lehet használni arra, hogy megtaláljuk, miként lehet megkönnyíteni migránsok számára a média erőforrások elérését. (A projekt tartalma és e dokumentum egyszerűbbé tétele miatt a “migráns” kifejezést fogjuk használni, átfogóan utalva azokra a személyekre, akik jogi státuszuktól vagy attól függetlenül, hogy mi okból kellett elköltözniük, egy olyan országban élnek, amelyik nem azonos származási országukkal.) A projekt koordinátora a Radio Kultura (Baiona, Baszkföld), a partner-szervezetek pedig a Civil Radio (Budapest, Magyarország), a Radio Wüste Welle (Tübingen, Németország),  a Radio Enlace (Madrid, Spanyolország) és a Near FM (Dublin, Írország).

Összesen 15 közösségi rádió vett részt a felmérésben. A szervezetek elhelyezkedése szerint: Németország (6), Ausztria (1), Svájc (1), Franciaország (2), Írország (3) és Spanyolország (2). Ők együttesen 143 műsort sugároznak 43 különböző nyelven, és ezeket 64 különféle országból származó migránsok készítik.

44 migráns műsorkészítő vett részt a kérdőívek kitöltésében. 24 országot képviselnek. A felmérésben egyetlen részvevő sem volt Magyarországról, ami részben a szigorú migrációs intézkedésekkel, részben azzal magyarázható, hogy a 2010-es új Médiatörvény és szabályozás számos közösségi és kisközösségi rádió bezárását okozta.

A teljes dokumentum megtalálható:InclusionDes Report_HU

Tags: