Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület

A befogadás példaértékű kezdeményezése a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület Welkám Májgrentsz projektje, amelynek elsődleges célja, hogy albérletet találjanak olyan emberek számára, akiknek társadalmi elfogadottsága alacsony: például bevándorlókként, menedékkérőként érkeztek, érkeznek hazánkba. Ismert embereket, „arcokat” kérnek fel, hogy álljanak egy-egy „idegen” mellé, töltsenek el egymással néhány napot, költözzenek össze, ezzel is megmutatva, hogy nem veszélyesebb egy „migránssal” együtt élni, mint bárkivel.

A Menedék- Migránsokat Segítő Egyesület több, mint két évtizede foglalkozik a Magyarországra bevándorló, illetve innen elvándorló hazai és külföldi állampolgárok társadalmi integrációjának elősegítésével szociális, oktatási és kulturális programjain keresztül. Kialakítottak egy olyan komplex szolgáltatási rendszert, amelynek segítségével menekültek és más külföldiek ezreit támogatják abban, hogy hazánkban új otthonra találjanak. Segítő szakembereik dolgoznak Bicskén, Budapesten, Fóton és Vámosszabadiban. Az egyesület migráns-specifikus érzékenyítő képzéseket szervez és valósít meg olyan szakembereknek, akik munkájuk során migránsokkal kerülnek kapcsolatba (pedagógusok, a szociális szakemberek, egészségügyi dolgozók a rendőrök vagy az idegenrendészeti őrzött szálláson dolgozó fegyveres biztonsági őrök).

Kulka János az afgán származású Aminnal költözött össze. A Menedék Egyesület kereste meg a színművészt az ötlettel, s bár saját bevallása szerint társadalmi kérdések terén elég flexibilis, és elítéli a diszkrimináció mindenféle megnyilvánulását, első körben kért pár nap gondolkodási időt.

Elmondása szerint végül  azért vállalta mégis az összeköltözést, mert a migránskérdés, és az, ahogyan a társadalom reagál rá, vagy amilyen reakciót kényszerít ki a többségből a jelenlegi politikai hatalom, nem korlátozódik a menekültekre. Valóban, ha a „hivatalos reakció” a menekültáradatra az, ami 2015-ben történt, akkor nem biztos, hogy  a mindenkori hatalom más megoldást fog keresni a józsefvárosi hajléktalan, a még hajlékkal bíró, de fűtését már kifizetni nem tudó kisnyugdíjas vagy az egyre több elszegényedő család helyzetére.

Amin személyében meglepően kommunikatív, intelligens embert ismertem meg. 2 vagy 3 éves volt, amikor elmenekült Iránba a családja, mert az édesapját megölték. Ő onnan 16 évesen kerekedett fel Görögországba, ahol egy évig élt az utcán. Utána Fótra került, a Fóti Gyerekvárosba, ahol örökbe fogadták. Meghatóan szépen, választékosan beszél magyarul, és imádja Magyarországot. Van abban valami abszurd, hogy valakinek Afganisztánból kell jönnie ahhoz, hogy ennyire őszinte és tiszta hazaszeretet legyen benne.

Amikor megkérdeztük Kulka Jánost, hogy miért fontos, hogy ismert emberek mutassanak példát, s próbáljanak küzdeni a társadalomban meghúzódó kirekesztés ellen, csak ennyit válaszol:

„Mert akkor legalább ennyit megtettünk…”

Source: Civil Rádió FM 98