Artemisszió Alapítvány

Az Artemisszió Alapítvány Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban tartott foglalkozása

A menekülteken való közvetlen segítségnyújtás mellett – amelyet többnyire civil szervezetek, önkéntes közösségek láttak el –,  rendkívül fontosak az olyan akciók, amelyek az emberek diszkriminatív gondolkodásmódját csökkentik. Az Artemisszió Alapítvány az egyik olyan szervezet, amely folyamatosan tesz a gyűlölet ellen.

Az Artemisszió Alapítvány célja a különböző kulturális, etnikai és társadalmi csoportok közötti párbeszéd és közeledés erősítése, a kölcsönös megértés elősegítése, a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi integrációjának támogatása. Az Artemisszió Alapítvány az egyik olyan magyarországi szervezet, amely segíti a hazánkban élő migránsokat abban, hogy kapcsolódni tudjanak a fogadó társadalomhoz, hogy jobban értsék az új környezetüket, tudatosabbak legyenek a saját céljaikat, értékeiket tekintve, röviden: hogy megtalálják és megállják a helyüket a világnak ebben a szegletében is.
Az integráció kétirányú folyamat, kell hozzá egy fogadó fél is – így nagyon sokat tesznek azért, hogy a „másik fél”, a magyar társadalom érzékenyítéséért is. Interkulturális képzéseket tartanak migránsokkal dolgozó pedagógusok, szociális munkások, egészségügyi szakemberek számára, időről időre pedig társadalmi akciókkal hívják fel a magyar társadalom figyelmét a kulturális sokszínűségben rejlő lehetőségekre.

Közös erővel a migránsokkal kapcsolatos félelmek ellen” elnevezésű programjuk célja, hogy a fiatalok, középiskolások gondolkodásmódját fejlesszék – ne sztereotípiákat vegyenek át, hanem legyen saját véleményük, fogadják kritikusan azt, amit a média közvetít feléjük. Ez tulajdonképpen nem is olyan bonyolult, csupán azt kellene végiggondolnia mindenkinek, hogy kik a menekülő emberek, honnan jönnek, miért menekülnek. Ez az Artemisszió módszerének lényege is: nem tömegről beszélnek, hanem egy, a résztvevőkkel egykorú fiatal és családja útját követik közösen végig. Egy olyan fiatal életébe helyezkednek bele, aki ugyanúgy él, mint ők, majd kitör egy háború, amely otthonuk elhagyására kényszeríti családjával együtt, s egy hosszú vándorlásra megannyi stációval Görögországtól Törökországon át egészen a Keleti Pályaudvarig. A középiskolások a kerettörténet alatt számtalan feladatot kapnak, amelyek szembesítik őket a menekültek által átélt nehézségekkel, igazságtalanságokkal. A foglalkozás végén a középiskolások megírják a végigkövetett fiatal és családja életét 5 év múlva. Csáky Erzsébet, a program koordinátora, elmondta, hogy szinte kizárólag pozitív befejezések születnek ilyenkor, tehát a résztvevő iskolások mindig „gondoskodnak” a menekültről, minden esetben megnyugtató, békés, helyrezökkent életet vizionálnak.

A foglalkozások egyik legfontosabb üzenete a fiatalok számára, hogy a tömeg mögé nézzenek, és az egyes embereket és sorsukat lássák. Így tisztázhatóak azok a fogalmak is, amelyek sajnos nagyon leegyszerűsítve összemossák a menekülteket, bevándorlókat a háborúk sújtotta országokból érkezőket vagy a terroristákat.

Az Artemisszió Alapítvány adománygyűjtő kampányt indított, hogy minél több iskolába el tudják vinni ezeket a foglalkozásokat, s reményt keltő, hogy rövid időn belül sikerült is annyi adományt összegyűjteniük, amelyből folytatni tudják ezt az akciójukat. Mint ahogyan az is reményt keltő, hogy már nem csupán néhány nyitott gondolkodású szülő hívja meg őket egy-egy érzékenyítő foglalkozás megtartására, hanem egyre több iskola, intézmény is.